Akıllı tahtaların temel fonksiyonu etkileşimli bir ortam sağlayıp dersin akılda daha kalıcı ve pratik bir şekilde anlatılmasını sağlamaktır. İnternet konferansları verebileceğimiz akıllı tahtalar power point sunularını, videoları ve bilgisayarın oynatmakta olduğu her türlü dökümanı görsel olarak öğrencilere sunabilmektedir. Bilgisayar kullanmayı bilen herkes akıllı tahtayı rahatlıkla kullanabilir. Çünkü akıllı tahta basit anlamda bilgisayar programlarının tahtada kullanılmasını sağlayan bir düzenektir. Bilgisayarın faresi yerine elimizde akıllı tahtanın kalemi bulunur ve bu kalemle Windows pencerelerini kapatıp açabilir, sağ sol tıklama yapabilir dolayısıyla istediğimiz programları çalıştırabiliriz. Tüm bunları bilgisayarın başına oturup yapmak zorunda değiliz. Akıllı tahta bize bilgisayarımıza tahtadan hükmetme özgürlüğünü sağlar. Ders için hazırlanmış her türlü öğretim materyalini tahtamızda kullanabiliriz. Ayrıca akıllı tahta üreticilerinin hazırlamış olduğu özel yazılımlarla akıllı tahtada ders işlemek oldukça kolaydır.
AKILLI TAHTA KULLANIMA NASIL HAZIRLANIR?
Akıllı tahtamızın kablosunu bilgisayarımızın usb girişine bağlıyoruz. Tabiki akıllı tahtamızla birlikte gelen yazılımları önceden bilgisayarımıza yüklemiş olmalıyız. Muhtemelen akıllı tahtayı satan firma kurulumu bilgisayarımıza yapar. Genellikle kalemimizi kalibre etmemiz gerekir. Akıllı tahta programımızın içinde kalibre bölümüne tıkladığımızda tahtada 9 adet nokta görüntülenir. Noktalara tek tek kalemimizin ucuyla dokunarak kalibre işlemini tamamlarız. Kalibre işlemini tamamladıktan sonra kalemimiz artık çalışmaya hazırdır. Ekrana artık tahtadan kalemimizle hükmetmeye başlayabiliriz. Kalemimizi tahtaya değdirdiğimizde imleç eğer kalemin ucunun değdiği yerde çıkmıyor da birkaç santimetre yanında çıkıyorsa kalibre işlemimiz düzgün yapılmamış demektir.
AKILLI TAHTANIN FAYDALARI
Öğrenci Açısından Faydaları
Yaratıcılığın ortaya çıkmasını sağlar.
Sosyal iletişimde bulunma yeteneğini geliştirir.
Her öğrenciye, kendi hızlarında ve düzeylerinde ilerleme olasılığı verir.
Kendine güveni arttırır.
Problem çözme ve dikkatini bir problem üzerine yoğunlaştırma yeteneğini geliştirir.
Öğrencinin öğrenme zamanından tasarruf sağlar.
Belgeleme, dosyalama ve belgelere başvurma alışkanlığı kazandırır.
Önceki çözümleri araştırıp, bunları yeni bir çözüm için kullanabilme yeteneğini geliştirme ve yeni çözüm bulmasını sağlar.
Matematik ve dil yeteneğini geliştirir.
Paylaşım duygusunu geliştirir.
Daha çok bilgiye ulaşma imkanı verir.
Dersler kayıt edilebildiği için kaçırılan ders veya konulara ulaşabilir.
Öğretmen Açısından Faydaları
Bilgisayar ortamındaki her türlü görseli, eğitim materyali olarak kullanır.
Zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlar.
Öğrencinin derse katılımını teşvik eder.
Eğitimde görselliği geniş ölçüde kullanır.
Kaliteli öğrenim sağlar.
En sıkıcı dersleri kolay ve zevkli hale getirerek öğretmene yardımcı olur.
Diğer Faydaları
Teknolojiyi kullanan kurum imajını güçlendirir.
Sınıf ve okul başarı düzeyini arttırır.
Sınıf ortamında yapılamayacak deneyler interaktif olarak yapılabilir.
NOT: Akıllı tahtayı kullanırken öğretmenin, öğrencilere sürekli arkasını dönmesi gerektiği için bunu bir dezavantaj olarak düşünebiliriz.
AKILLI TAHTANIN FİYATLARI NELERDİR?
Akıllı tahtaların en ucuz olanı 2000 TLden başlamaktadır. Bilgisayarlarda olduğu gibi özellikleri değiştikçe fiyatları daha da artabilmektedir. Akıllı tahtayla beraber bilgisayar ve projeksiyon kullanmamız gerektiği için onların fiyatlarını da hesaba kattığımızda daha da pahalı olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder